כבכול סוף חודש אוגוסט ולקראת תחילת שנת הלימודים עולה שוב ושוב השאלה לגבי נשיאת הילקוטים והשפעתם על בריאות הגב בילדי בית הספר. אמונות עמוקות ודעות נחרצות מהוות לעיתים קרובות בסיס לא מוצדק למתן המלצות לדרך נשיאת הילקוטים ולצורתם. כמו כן קיים חשש בקרב ההורים מנזק מבני שיגרם לעמוד השדרה כתוצאה מהילקוטים, ומובע בעיקר החשש מהופעת עקמת או החמרה של עקמת קיימת.
עיון בפרסומים המקצועיים בנושא מעלה מספר ממצאים המהווים בסיס להמלצות מבוססות יותר.
כך למשל ברור שקיים קשר בין נשיאת ילקוטים לקיום כאבים מפושטים על פני הגב העליון בעיקר (אך גם בתחתון), בחגורת הכתפיים ובצוואר. בבדיקת הגורמים להופעת כאב מסוג זה נמצא קשר בעיקר למשך הזמן בו הילקוט מונח על הגב - כלומר למשך זמן ההליכה לבית הספר ולמרחק ממנו. שכיחות גבוהה יותר של תלונות נמצאה אצל ילדים שנאלצו ללכת מרחקים ארוכים לבית הספר - מעל 20 דקות הליכה. למשקל התיק ניתנה גם כן תשומת לב רבה ומומלץ שמשקל התיק לא יעלה על 10% עד 15% ממשקל הילד - המלצה הרחוקה מלהתקיים ברוב המקרים במקרה של הילקוטים אותם נושאים ילדינו.
השפעת דרך נשיאת הילקוט מהווה גרם נוסף לשכיחות הכאבים. ברור שנשיאת תיק על הכתפיים עדיפה מאשר נשיאתם על ידי אחיזה בידית. החזקת הילקוט ביד גם נקשרה בנוסף לכאב הגב גם לכאב בשורש כף היד. יחד עם זאת לא נמצאה משמעות לנשיאת ילקוטים עם שתי כתפיות או כאלו המעוצבים עם כתפייה אחת בלבד לנשיאה צדית.
לגבי ילקוטים הנישאים בעגלה עם גלגלים - אין המלצה ברורה לשימוש בעגלה בספרות המקצועית. אכן המאמץ הפיזי של נשיאתם בהליכה על משטחים חלקים ומישוריים קטן מן המאמץ הנדרש לנשיאתם על הכתפיים, אך לעיתים קרובות סחיבתם במעלה מדרגות ומשטחים לא אחידים, כמו גם במקומות צפופים - כרוכה במאמץ פיזי גדול עם סכנה למעידות ומאמץ יתר על הידיים הכתפיים והגוף.
נסיים במסר אופטימי: לפחות לגבי הופעת עקמת ההורים יכולים להיות רגועים. אין שום קשר בין נשיאת הילקוטים להופעת עיוותים במבנה בעמוד השדרה כגון עקמת. כמו כן אין חשש מהחמרת עקמת קיימת בזמן נשיאתם.
המלצות לבחירת הילקוט להפחתת מאמץ הסחיבה:
- קיום רצועות רחבות לפיזור עומסים על שטח גדול ככל האפשר.
- רצועות שניתנות להתאמה - הילקוט צריך שיהיה צמוד לגב הילד ולא תלוי ברפיון על כתפיו.
- ריפוד גב התיק להגברת שטח המגע עם גב הילד ופיזור עומסים על שטח גדול יותר.
- ריבוי תאים בילקוט לפיזור עומסים אחיד בתוך התיק. את החפצים הכבדים יותר יש להניח בתאים הקדמיים קרוב יותר למרכז הכובד של הגוף.
- במשך שנת הלימודים - מומלץ לעבור מידי פעם על תוכנו של הילקוט ולהוציא חפצים שתורמים למשקלו אך אינם נחוצים לילדכם...